Slik ble de verneverdige blokkene mer moderne

Nye innglassede balkonger i Åshøgda borettslag i Drammen har gitt bomiljøet – og prisene på leilighetene – et kraftig løft. Kommunens strenge vernepolitikk gjorde at det måtte tenkes nytt og kreativt for at det opprinnelige uttrykket ikke skulle forsvinne.
Drammen kommune avviste først søknaden om fasaderehabilitering i borettslaget som ble bygget i 1968. Gunnar Alsternes, styreleder i Åshøgda borettslag kan glede seg over prisutviklingen.
Kulturhistorisk verdi
Begrunnelsen var at arkitekturen i de tre høyblokkene i teglestein representerer kulturhistorisk verdi. Dermed måtte borettslaget med 214 leiligheter og Balkongentreprenøren tilbake til skisser og tegnebrett for å finne nye og kreative løsninger som kommunen kunne akseptere.

Slik blir de nye fasadene på Åshøgda borettslag i Drammen. FOTO: Haakon B. Schrøder
Godkjente nytt forslag

– Alle er strålende fornøyde, sier styreformann Gunnar Alternes smilende mens han skuer utover blokkene og arbeidene som pågår.
Drammen kommune godkjente det nye forslaget. Det innebar at teglsteinen forble urørt, mens verandaene kunne erstattet med nye, innglassete balkonger i dobbel størrelse. De nye balkongene er festet i en usynlig jernkonstruksjon som er montert på hver side av balkongene.
Estetisk uttrykk
Nå er prosjektet mer enn halvveis og ansiktsløftningen er godt synlig samtidig som den opprinnelige arkitekturen fortsatt preger blokkene. Kombinasjonen av det verneverdige og moderne gir blokkene et særegent estetisk uttrykk. De minste leilighetene hadde inntil nylig ingen balkong, og da kommunen godkjente det nye forslaget, aksepterte politikerne samtidig at samtlige leiligheter fikk innglasset balkong.
– De minste leilighetene hadde ikke balkong fra før, forklarer Alternes.
Glad for balkong
Beboer Grethe Rød bor i en av disse leilighetene som ikke hadde balkong, og hun er glad for at borettslaget igangsatte rehabilitering.
Naboen Astrid Dahl viser stolt frem den nye og store balkongen i tredje etasje. Hun har dekorert den nye uteplassen med stoler og bord, planter og blomster. Hun peker opp i taket og ned å gulvet og forklarer hvor liten balkongen var før rehabilteringen startet.
– Det er blitt både stort og trivelig, sier hun.
Oppfølging
Styreleder Gunnar Alternes er på vei til et av de vanlige byggemøtene med Balkongentreprenøren.
– Oppfølgingen er god og forutsigbar, sier han.
Alternes er fornøyd med løsningen som kom i stand etter at kommunen først vendte tommelen ned.
Prisrekord
Styrelederen fremhever spesielt to faktorer; ekstrem lav husleieøkning og avdragsfrihet, samt vesentlig prisøkning. Han trekker frem at de minste leilighetene har blitt solgt for – i beste fall – rundt 1,2-1,3 millioner kroner. Da en slik leilighet nylig ble lagt ut for salg merket han vesentlig høyere interesse enn ellers, og leiligheten gikk for nesten 1,9 millioner kroner.
Moderne – uansett tidsepoke
- Prisøkningen er jo helt fantastisk. Det hadde ikke skjedd før vi satte i gang dette prosjektet. Dette viser at det er en god investering for andelseierne, sier han, og legger til: – Kombinasjonen hvite balkonger, glass og teglstein gir borettslaget et moderne preg, uavhengig av hvilken tidsepoke vi lever i.