Idyllisk (regn)sommer på helårsbalkongen

Idyllisk (regn)sommer på helårsbalkongen 1

Gjennom den regntunge sommeren i Bergen har ekteparet Kristin og Erlend og samboerne Anette og Jonn Harald tilbragt fine stunder på den nye helårsbalkongen.

Beboerne i Lynghaug borettslag har nemlig investert i større helårsbalkonger og samtidig redusert utgiftene til oppvarming. Langs Dag Hammerskjøldsvei i Fyllingsdalen ligger borettslag som fordeler seg på 19 lavblokker og 263 leiligheter.

Idyllisk (regn)sommer på helårsbalkongen 2

KOSELIG BALKONG: Samboerparet Anette og Jonn Harald bruker balkongen hele året

Vekker interesse i andre borettslag

Borettslaget stod ferdig i 1969. Det er imidlertid lite som minner om 1969. Blokkene er rehabiltert med nye moderne og tidløse fasader, karmer og vinduer er byttet ut og beboerne har fått nye og større helårsbalkonger med skyveglass. Lynghaug har vekket interesse hos også andre borettslag.

Tillitspersoner fra andre borettslag i Bergen har det siste året tatt turen til nettopp Lynghaug for å hente inspirasjon fordi forvandlingen fra nedslitte blokker til moderne bygg er så iøynefallende.

– Vi ble mektig imponert

En av disse nysgjerrige har vært styreleder Lilly Ekroll og resten av styret i Toppe borettslag.

– Vi ble mektig imponert og vi er allerede i gang med et tilsvarende prosjekt, sier Ekroll. Toppe består av 521 leiligheter, og er dermed et av byens største borettslag.

Designet på blokkene er stilrent

Kristin Haugen ledet prosjektet som styreleder i Lynghaug. Hun er i dag nestleder i Lynghaug.

Idyllisk (regn)sommer på helårsbalkongen 3

VAR STYRELEDER: Kristin Haugen var styreleder da prosjektet i Lynghaug ble satt i gang

– Det nye designet på blokkene er stilrent, og selv folk som ikke bor i borettslaget gir oss veldig gode tilbakemeldinger.Kristin Haugen

Helårsbalkongene er blitt en snakkis ikke bare i borettslaget, men også utenfor borettslaget. Kanskje ikke så rart. De gamle balkongene var dårlige og så slitne ut, og balkongene hadde faktisk ikke “tjenestegjort” lenger enn siden 90-tallet. De gamle balkongene var dessuten vesentlig mindre enn de nye innglassete helårsbalkongene. De nye balkongene er utrustet og bygget for å stå i alle fall de neste 50-60 årene.

Stilfulle hagemøbler

Går du en runde i borettslaget blir du raskt grepet av hvor mye innsats mange beboerne har lagt i sin nye balkong med stilfulle hagemøbler, parkett og en oase av blomster og planter. Balkongene er levert med spotter i taket som kan dimmes opp eller ned.

Ekteparet Kristin og Erlend Mjanger forteller at de ikke hadde kjøpt leilighet i borettslaget om det ikke var for rehabiliteringen.

Varmere og våtere

Ekteparet flyttet inn rett før rehabiliteringen startet og som politisk aktive i henholdsvis Høyre og Fremskrittspartiet har den regnfulle sommeren gått med til valgkamp. Ekteparet har gjort det koselig på balkongen og får en behagelig utefølelse selv om regnet høljer ned.

REGN: Selv på regnfulle dager bruker Kristin og Erlend balkongen

REGN: Selv på regnfulle dager bruker Kristin og Erlend balkongen

– Vi har brukt mye tid på balkongen gjennom sommeren, sier de samstemt. Ifølge Varvarslingene var også sommeren 2022 preget av regn, og varselet om varmere og våtere klima har bare forsterket seg de siste årene.

– Bruker balkongen ofte

Samboerne Anette og Jonn Harald Fismen er ikke noe unntak. Anette er blomsterdektoratør og det bærer den nye balkongen preg av. Det er som å tre inn i en oase av farger og friske lukter, eller bevege seg på innsiden av et interiørmagasin.

– Vi bruker balkongen ofte, også om vinteren. Den nye balkongen er større og blir som et ekstra rom i leiligheten.Anette

Mannen Jonn Harald sier smilende at han er heldig som har en kvinne med så grønne fingre. Selv er han vaktmester i borettslaget og medgir at forvandlingen er total.

– Vi trives veldig godt på balkongen.John Harald Fismen

Klimaskjold

Ekteparet merker dessuten at utgifter til oppvarming har gått ned. Det skyldes at helårsbalkongene fungerer som et klimaskjold på blokkene.

– Nå trenger vi bare en ovn for å holde varmen når det er kaldt ute.forteller Anette
OASE: Anette Fismen har gjort balkongen til en oase av blomster og interiør

OASE: Anette Fismen har gjort balkongen til en oase av blomster og interiør

Verdien på leilighetene har økt markant etter rehabiliteringen. Ekteparet Kristin og Erland Mjanger antar at leiligheten har steget med inntil én million kroner i løpet av de få årene de har bodd i borettslaget. Det samme sier beboer Merete Tålloli som kjøpte for rundt 2,5 milloner kroner for tre år siden.

Verdiøkning på leilighetene

I flere prosjekter Balkongentreprenøren har levert, spesielt i Bergen og Drammen, førte helårsbalkonger til en verdiøkning på leilighetene på mellom 500.000 til én million kroner i løpet av de første årene.

– Verdiøkningen inntreffer allerede i det generalforsamlingen har fattet vedtak om et slikt rehabiliteringsprosjekt. Da kan meglere ta med disse opplysningene i salgsprospektene.Salgs- og Markedssjef i Balkongentreprenøren, Terje Sørensen
Terje Sørensen, salgs -og markedssjef i Balkongentreprenøren utenfor Lynghaug

Terje Sørensen, salgs -og markedssjef i Balkongentreprenøren utenfor Lynghaug